TRE-TÄRINÄHARJOITUS

Trauma / Tension Releasing Exercises, meillä suomessa kansanomaisemman nimen ”tärinäterapia” saanut TRE ei varsinaisesti ole terapiamuoto vaan harjoitesarja, jolla voi rentouttaa ja aktivoida stressin tai traumaattisten kokemusten jännittämiä lihaksia. TRE-ohjaajan opastamien yksinkertaisten liikkeiden avulla kehossa käynnistyy luonnollinen lihasten vapinana ja tärinänä ilmenevä palautumisprosessi.

TRE-menetelmä perustuu ihmisen biologiseen ja neurologiseen kykyyn palautua stressaavista tilanteista. Liikesarja saa kehossa aikaan tärinän, joka purkaa ylijännitystä lihaksista ja hermostosta. Stressaavien tai traumaattisten kokemusten aikana kehoon muodostuneet syvät jännitykset pääsevät vapautumaan ja kehon aistimukset, tunteet sekä ajattelu alkavat eheytyä yksilön omaksi tavaksi kokea itseään. Keho löytää takaisin luonnolliseen, rentoon ja tasapainoisempaan tilaansa. Harjoitusliikkeet ovat helppo oppia ja niiden vaikutukset ovat nopeasti havaittavissa.

TRE on vahva menetelmä ja voi nostaa pintaan hautautuneita tunteita, muistoja ja mielikuvia. Prosessin eteneminen on hyvin yksilöllistä ja voi tuoda esiin myös negatiivisia tuntemuksia. Tähän on hyvä varautua ja ottaa se huomioon osana omaa eheytymisprosessia. Sertifioitu TRE-ohjaaja auttaa ja opastaa näissä tilanteissa. Toisaalta prosessi voi edetä ilman voimakkaita tunnekokemuksia tai tuottaa ainoastaan positiivisia oivalluksia ja kehon liikkuvuuden lisääntymistä.

TRE on itsehoitoharjoite, jota voidaan käyttää myös ammatillisena apuvälineenä. Liikunnanohjaaja esim. rentoutusmenetelmänä tai urheilusuorituksesta palauttajana, psykoterapeutti potilaan jännitysreaktioiden lieventäjänä tai kehollisten muistikuvien tavoittajana somaattisen muistin alueella, työnohjaaja asiakkaan stressitilan hallintaan. TRE on hyvä apukeino oman kuormituksen purkamiseen mm. sosiaali- ja terveysalan ammattiauttajille sekä palo-, pelastus- ja poliisityössä työskenteleville.

TRE:n kehittäjä tri David Berceli on kansainvälisesti tunnettu amerikkalainen stressin- ja traumanhoidon asiantuntija. Hän on saavuttanut hyviä tuloksia käyttäessään metodiaan mm. laajojen sosiaalisten yhteisöjen kohtaamissa traumoissa esimerkiksi luonnonkatastrofien yhteydessä. Yli 20 vuoden aikana Berceli on asunut ja työskennellyt maailman eri puolilla opettaen menetelmäänsä ja suunnitellen koulutuksia poliiseille, palomiehille, ensiapuhenkilöstölle ja sotilaille sekä kansainvälisille järjestöille.

Lisätietoa TRE:stä suomeksi:

TV2 Akuutti-ohjelma keväällä 2010: http://youtu.be/KnsUKgy93YU

TRE:stä lehdissä (pdf-tiedostot): Aviisi 5/2014 Kotilääkäri 7/2010  , KuntoPlus 11/2010.

TRE-sivut: www.trefinland.fi

Kirjallisuutta:

Peter A. Levine: Kun tiikeri herää. Suom. Immo Pekkarinen. Traumaterapiakeskus, 2008.

Pat Odgen, Kekuni Minton, Clare Pain: Trauma ja keho. Sensorimotorinen psykoterapia. Suom. Immo Pekkarinen. Traumaterapiakeskus, 2009.

Lisätietoa TRE:stä englanniksi:

David Bercelin sivut: www.traumaprevention.com

Peter Levine haastattelu ”Healing Trauma”: http://www.youtube.com/watch?v=HSjityEv4M8&feature=related

Kirjallisuutta aiheesta:

David Berceli: The Revolutionary Trauma Release Process. Namaste Publishing, 2008.